Աղե խմորի բազմաթիվ բաղադրատոմսեր կան։ Օրինակ որոշների մեջ ավելացվում է բուսական յուղ։ Սակայն այդ դեպքում իրը յուղոտ մատնահետքերի պատճառ է դառնում։ Որոշ բաղադրատոմսերում խորհուրդ է տրվում ավելացնել վինիլային սոսինձ (էմուլսիա)։ Նման բաղադրատոմսով խմորի հետ աշխատելուց պետք է շատ զգույշ լինել, քանի որ փոքր երեխաները սիրում են ամեն ինչ համտեսել, իսկ սոսինձն ինքը թունավոր նյութ է։ Մեր բաղադրատոմսը 100% էկոլոգիապես մաքուր, հետևաբար անվտանգ նյութերից է բաղկացած (ջուր, ալյուր և աղ)։
Ալյուր
Ալյուրը բնական նյութ է, որի որակը փոփոխվում է կախված աղացված հատիկի մանրությունից, հատիկի աճի եղանակային պայմաններից և այլն։ Աղե խմորի համար նպատակահարմարը ոչ բարձրորակ ալյուրներն են, որոնք ավելորդ վերամշակում չեն անցել, որոնց մեջ չկան հավելյալ նյութեր։ Ծեփի համար պարտադիր չէ, որ ալյուրը հագեցած լինի վիտամիններով և փխրեցուցիչներով։ Աղե խմորի համար ամենահարմարը ցորենի ալյուրն է։ Աշորայի ալյուրից խմորների դեպքում մեծ անցքեր են առաջանում, և այն չորացնելը դժվար է, իսկ խմորը աշխատանքի համար բավականաչափ պինդ է։
Աղ
Աղը խմորի մեջ ավելացվում է բացառապես կրծողներից ու վնասակար միջատներից պաշտպանելու նպատակով։ Այդ իսկ պատճառով դրա մեծ քանակություն առանձնապես հարկավոր չէ։ Աղի ավելցուկը կարող է չորացումից հետո իրին հաղորդել փխրունություն, որը կհանգեցնի ճաքերի առաջացմանը։ Կարելի է օգտագործել ցանկացած որակի աղ։
Հարկ է նշել, որ աղե խմորի հետ աշխատելուց անհրաժեշտ է որոշակի սենյակային ջերմաստիճան։ Օպտիմալ ջերմաստիճանը 20ºC է։ Ավելի բարձր ջերմաստիճանում խմորը արագ կչորանա և խմորը մշակելն ու դետալներն իրար միացնելը կդժվարանա։
Խմորի համար անհրաժեշտ է
– ալյուր 2 բաժին
– աղ 2 բաժին
– ջուր (պարտադիր սառը) 1 բաժին
– պոլիէթիլենային փաթեթ՝ խմորը պահելու համար
Խմորի հետ աշխատանքի համար անհրաժեշտ է՝
-փոքրիկ ամանով ջուր՝ մատը կամ վրձինը թրջելու համար
-պլաստմասսե դանակ
-ծեփի տախտակ
-գրտնակ խմորը բացելու համար
-վրձիններ
-ներկեր
-ատամի չոփիկներ
-կլոր ծայրերով մկրատ
և այլն։